Binlerce Yıldır İnsanların Tıbbi Amaçla Kullandığı İlginç Bitki: ‘Kediotu’ Nedir, Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Eğer kedi sahibi iseniz kediotu denilen bitkiyi mutlaka duymuşsunuzdur. İlginç bir şekilde bu bitkiye kedi esrarı da deniyor çünkü kedilerin sevdiği bir kokuya sahip. Çok az biliniyor Aslında kediotu insanlar tarafından binlerce yıldır kullanılmaktadır. olmak. Doğal olarak insanlar üzerinde kedilerden biraz farklı bir etkisi vardır ve farklı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.
Kedi nanesi dediğimiz bitkinin aslında iki farklı açıdan değerlendirilmesi gerekiyor. Gerçekten insanlar ve kediler üzerinde farklı etkileri var. Etkileri kadar zararları da farklıdır. Bu nedenle size sadece genel bilgi vereceğiz ancak kullanımı konusunda mutlaka uzman bir hekime veya veteriner hekime danışmalısınız. Gelin kediotu nedir, ne için kullanılır, zararları ve nasıl kullanılır detaylı olarak görelim.
Öncelikle tesisimizi tanıyarak başlayalım; Kediotu nedir?
Literatürde valeriana officinalis olarak adlandırılan kediotu, pembe ve beyaz çiçekleri olan otsu bir bitkidir. Anavatanı Avrupa ve Asya olan bir bitki olmasına rağmen Kuzey Amerika’da genellikle yol kenarlarında doğal olarak yetişir. Kedi nanesinin sap, yaprak veya çiçeklerinden ziyade toprak altındaki kısımları eylül ayında toplanıp kurutularak kullanılmaktadır.
Kediotunun tarihi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır:
Kediotunun en eski kullanımına M.Ö. 4. yüzyılda rastlıyoruz. Antik Yunan tıbbının değerli isimlerinden Hipokrat kediotu kullanmıştır. Sindirim sorunları, mide bulantısı ve adet ağrısından şikayetçi olmak hastalarında kullandı. MS 2. yüzyılda Yunan hekim Galen tarafından uyku getirici özelliğinden dolayı kullanıldığı bilinmektedir.
16. yüzyılda kediotu harika kokusundan dolayı parfümlerde kullanılmaya başlandı. Kesin olmamakla birlikte kediler üzerindeki etkisinin de bu dönemde keşfedildiğini söyleyebiliriz. 17. yüzyılda epilepsi, uykusuzluk, anksiyete, sinir bozukluklarıTıbbi amaçlarla da kullanılan kediotu, İngiliz sömürgecilerle birlikte yeni kıtaya getirilerek Kuzey Amerika’da da kullanılmaya başlandı.
Peki kediotu insanlar için tam olarak ne yapar?
- Stresi azaltır.
- Kaygıyı hafifletir.
- Uykusuzluğa iyi gelir.
- Kaygı sorunlarını azaltır.
- Menopoz etkilerinin şiddetini ve sıklığını azaltır.
- Kan basıncını düşürür.
- Sinüzit tedavisini destekler.
- Eklem ve romatizma ağrılarını azaltır.
- Hazımsızlığa iyi gelir.
- Antispazmodik, antioksidan ve antiinflamatuar etkilere sahiptir.
Genel olarak bunlar, insanların kediotu ürünlerini kullandıklarında görecekleri faydalardır. piyasada kedi nanesi çay, yağ, kapsül ve tentür formunda satıldı. Kullanım şeklinize göre bu çalışmalardan birini seçebilirsiniz.
Hızlıca kullanmaya çalışmayın, kediotunun insanlar üzerinde zararlı etkileri ve yan etkileri vardır:
- baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Kaşıntı
- mide sorunları
- yorgunluk hissi
- deri döküntüsü
- bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- İdrar renginin koyulaşması
- Gözlerin ve cildin sararması
- Dilin veya dudakların şişmesi
Bunlar insanlarda kediotu kullanıldığında en sık görülen zararlardan ve yan etkilerden bazılarıdır. Özellikle 12 yaş altı çocuklarda, hamilelerde ve emziren annelerde kediotu kullanılması önerilmez. Kronik hastalıkları olan kişilerin de kediotu kullanırken çok ama çok dikkatli olmaları gerekir. Herhangi bir hastalığınız veya rahatsızlığınız olmasa bile kediotu kullanmadan önce uzman bir hekime danışmanız en doğrusu olacaktır.
Peki kediotu kedilerde ne işe yarar?
Kedi otu, adından da anlaşılacağı üzere aslında kedilerin kokusunu sevdiği bir bitkidir. Kedilerde kullanımı son derece yaygındır. Hayvan sanatı satan birçok mağazaKediler için üretilen kediotu ürünlerini farklı formlarda bulabilirsiniz.
Kediler için üretilen Valerian ürünleri tıpkı insanlar gibi kedileri de rahatlatır. Ayrıca kediler kedi nanesi kokusunu çok sevdikleri için bu işe yarar Çoğunlukla kedilerin tahta ve benzeri nesneleri tırmıklamaya alışması için kullanılır.Kedinizin alışmasını istediğiniz nesneye birkaç sprey kedi nanesi kokusu sıkmanız onu o nesneye bağlayacaktır.
Kediotunun kediler üzerindeki zararlı etkileri hafife alınmamalıdır:
Kediler üzerinde yapılan araştırmalar kediotu bitkisinin herhangi bir biyolojik zarara neden olmadığını göstermiştir. Ancak daha büyük zarara neden olabilir çünkü Kediniz tam anlamıyla kediotu bağımlısı olabilir.Ne olacak diye endişelenmeyin çünkü kedinizin psikolojisi bilinç farklılığından dolayı bozulabilir.
Normal kurallarda kedi otunun kedi üzerindeki etkisi maksimum 15 dakika sürer ancak kediniz bu etkiyi yaşamayacaktır. 2 saat boyunca bilincini yakın hissetmeye devam ediyor.Sürekli olarak bu rahatlatıcı etkiye maruz kalan bir canlı, buna bağımlı hale gelirse, kediotu kokusunu alamayınca daima inanmazlık ve kaygı duyacaktır.
Kediotu kullanmak aslında önerilen bir yöntem değildir. Ancak kullanacağınızı düşünüyorsanız, birkaç kez çok dikkatli kullanın. Kediniz bu bitkinin etkisi altındayken ona yer açın ve onu rahat bırakın. Tabiki en önemlisi kullanmadan önce uzman bir veterinere danışmaktır.
Özetleyelim; Kedi nanesinin zararları nelerdir?
İnsanlar ya da kediler için üretilen kediotu ürünlerinin hem insanlar hem de kediler üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bir gerçektir. Bu değil Olumsuz etkileri ve riskleri o kadar yüksek ki Olumlu etkileri göz ardı edilebilir. Bu nedenle kolay kullanım açısından tavsiye edilmez.
Valerian’ın hem insanlar hem de kediler üzerinde bağımlılık yapıcı etkisi vardır. Elbette kediler çok daha kolay bağımlı olabildiği için yoksunluk belirtileri de çok daha şiddetli yaşanır. Ancak insanlar buna bağımlı da olabiliyorlar. Örneğin kediotu çayını her sindirim sorunu yaşadığınızda içiyorsanız, bir süre sonra içmezseniz veya daha az içerseniz sindirim sorunlarınız daha da can sıkıcı hale gelecektir.
Her ne kadar kedilerin çok sevdiği bir bitki olarak bilsek de aslında insanların binlerce yıldır kullandığı bir bitkidir. Kediotu nedir, ne için kullanılır, nasıl kullanılır, zararları nelerdir? Sıkça sorulan şu soruları yanıtladık: Söylediklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık konularında olduğu gibi bu konuda da en doğru bilgiyi uzman bir doktordan veya veterinerden almanız gerektiğini unutmayın.